Nem érdemes bliccelni az útdíjjal!

Fokozott ellenőrzések várhatók az őszi időszakban az e-útdíjas szakaszokon, céljuk az útdíjat elbliccelők arányának visszaszorítása. Az ellenőrzéseket megállítás nélkül végzik, hogy ne zavarják a többi közlekedőt, a bírságot pedig az objektív felelősség elve alapján a jármű üzembentartójának kézbesítik.

 

Az őszi időszakban fokozott ellenőrzések várhatók az útdíjbliccelők kiszűrésére, ugyanis két dolognak van visszatartó ereje: a lebukás valószínűségének, valamint a bírság mértékének – nyilatkozta az e-útdíj projektszóvivője, Kibédi Varga Lajos. Elmondta, az ellenőrzés megállítás nélkül történik, így nem zavarja a forgalmat.

A szóvivő hozzátette, október végéig 74 fix ellenőrző állomást telepítenek az ország különböző pontjain, ez összesen 101 ellenőrző pontot jelent, mivel az autópályákon mindkét irányt ellenőrzik. Ezek közül 60 ellenőrző pont már teljesen elkészült.

Mintegy 100 mobil egység is ellenőrzi a közlekedőket a nap 24 órájában. A figyelőautók néhány óránként változtatják a helyszíneket. Ebből is látszik, hogy igen nagy a lebukás valószínűsége – húzta alá Kibédi Varga Lajos.

Az ellenőrzés során a kamerák készítenek egy képet a jármű rendszámáról, ugyanebben a pillanatban készül egy áttekintő kép a teherautóról is. A rendszámfelismerő rendszerbe továbbított képek alapján azonnal kiderül, hogy a járműnek adott pillanatban van-e úthasználati jogosultsága. Az objektív felelősség elve alapján az üzembentartó kapja a bírságról szóló értesítést. Hangsúlyozzuk – szögezte le Kibédi-Varga Lajos –, hogy a cél nem a büntetés, hanem a jogkövető magatartás elősegítése, ezért intenzív kommunikációs kampányt is folytatnak majd a fuvarozók tájékoztatására.

A szerzőről